Стара цена:

0лв

Отстъпка

-0%

Нова цена:

0лв


Бисерова - Гоф къща

с. Пирин, Благоевград област


Село Пирин се явява специално място за екотуризъм защото селските ястия се приготвят изцяло от органични продукти като картофи, фасул - в глинени съдове, също така традиционните тиквички и зелен фасул, баница и специален хляб за посрещане на гостите.

Гости посрещаме от 1-ви май до 30-ти октомври

Елате да опитате!

Лятна супа "Шербет"

Шербета беше стара пиринска разхладителна храна по време на летните горещини, когато се постеше за Богородица или по време на жътва и прашитба на нивата. Най-вкусното в рецептата е студената изворна вода и домашния хляб

Ложена баница

Това е баницата, с която се канят кумовете за сватба, така се приготвя момината и момковата баница. А също така и в понеделник сутрин след сватбата булката трябва направи за свекървата ложена баница за да покаже колко е опитна

Сюльдюрме

Преди години сюльдюрмето беше най-очакваното ястие от всички съселяни, които отиваха на предой рано в пролетта. Когато агнетата и яретата се отлъчваха от майките, стадото се отправяше в балкана. Там овчаря печеше агне и правеха сюльдюрме от прясното сирене. Сега всеки, който има животни си приготвя домашно сирене и си прави собствено ястие, с което ще си изядеш пръстите от вкусотия!

Зрял фасул на притика

Зрял фасул на притика се готви в гърне или бъкърче - котле. Това е стара пиринска гозба. Хората се хранят с него по време на зимния период. Никога няма да забравя бъкърчето на баба заредено с фасул и люта чушка къкрейки на тих огън. Фасулът се поднася и като ритуална храна по време на пости и за сватбите в петък вечер, когато се прави фуруглицата - байрака за сватбата.

Лангиди за лауци

Лангидите се приготвят за алауци - родилки. Този обичай в село Пирин се пази и до днес. Елате и опитайте с мед или прясно сирене ще ги запомните за винаги!

Пърлета с Капички

Едва ли ще се сетите, какво означава думата пърлета и другата дума капички. Трябва да сте живяли в село Пирин, за да знаете тези думи! Пърлетата са младите тиквички, на които ние слагахме крачета от клечки и си играехме на магаренца. Капичката идва от цвета на фасула, който прилича на малка капичка и отам хората са го назовали капички.

Голумяника

Голумяника е старо ястие запазено до днес. Приготвя се от есента до пролетта, докато има царевично брашно и тикви. Жените са го приготвяли на момите и ергените по време на седенките в село Пирин. Тази храна е била много популярна в селото по седенките. Може да я консумирате със сладък или солен вкус!

Плацинка

Плацинката е старо наименование на - тутманика. Тя е най-вкусна за децата. Помня в неделя сутрин, когато се връщахме от църквата плацинката беше готова за закуска. Яде се с мътеница или кисело мляко.